Wijziging regels btw op afstandsverkopen

16 april 2021

Wijzigingregels voor de BTW op afstandsverkopen en e-commerceleveringen per 1 juli 2021

Met ingang van1 juli 2021 wijzigen de btw regels voor afstandsverkopen en e-commerce leveringen in de EU.
Voor u als ondernemer heeft dit mogelijk consequenties, waarover wij uhieronder inlichten.
De huidige regeling voor afstandsverkopen
Bij verkopen van goederen vanuit Nederland aan consumenten in andere EU-landen, de zogenaamde afstandsverkopen,is in principe Nederlandse btw verschuldigd als die verkopen per land onder een bepaald drempelbedrag blijven. Deze drempelbedragen verschillen per land. Wanneer het drempelbedrag voor het betreffende land wordt overschreden dient btw te worden afgedragen in het land waar de consument woont.
Wat verandert er per 1 juli 2021?
Per 1 juli 2021 komen de drempelbedragen voor afstandsverkopen per afzonderlijk EU-land te vervallen.
Er gaat één drempelbedrag van € 10.000 gelden voor alle afstandsverkopen van goederen samen met de verkoop van digitale diensten aan consumenten in de EU. Vanaf het moment dat dit drempelbedrag wordt overschreden, is er btw verschuldigd in het land waar de consument woont. Als u beneden de drempel van € 10.000 blijft mag u er wel voor kiezen om btw af te dragen in het land waar de consument woont.
One Stop Shop (OSS)
U mag per 1 juli 2021 voor de afstandsverkopen binnen de EU één speciale aangifte doen via de Nederlandse Belastingdienst. Aanmelding voor dit systeem kan vanaf 1 april 2021. U hoeft dus niet langer afzonderlijke btw-aangiften te doen in de afzonderlijke EU-landen. Via deze OSS aangifte kunt u echter geen buitenlandse voorbelasting in aftrek brengen. Daarvoor moet u dan een teruggaafverzoek buitenlandse btw indienen op de portal van de Nederlandse belastingdienst. U kunt er ook voor kiezen om toch aangifte te blijven doen in het land waar de consument woont.
BTW op verkopen via platformen
Een ondernemer die goederen verkoopt via een online platform (bijvoorbeeld Marktplaats, Amazon, EBay, Bol.com), is nu nog zelf verantwoordelijk voor de afdracht van btw over de verkopen. Vanaf 1 juli 2021 is het betreffende platform daar mogelijk verantwoordelijk voor.
Impact op uw onderneming
Als uafstandsverkopen verricht en de drempel van € 10.000 overschrijdt heeft dit gevolgen voor uw administratie. U zult immers rekening moeten houden met verschillende BTW-tarieven over de omzet naar diverse EU-landen. Mogelijk wilt u de prijzen en de facturering aanpassen.
Vragen?
Heeft u vragen met betrekking tot de gewijzigde btw regels? Neem contact op met een van onze adviseurs of met Peter Janssen.
Met vriendelijke groet,
Crowe Contour B.V. Accountants

Terug naar het nieuwsoverzicht